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DESIGN PROFESSIONAL REQUIRED 
A. Scott Greer, CBO CHIEF BUILDING OFFICIAL 

 

ISSUE: When shall an Architect or Engineer, registered in the State of Colorado, be required to prepare 
and affix his/her seal and signature to the plans and specifications as part of a permit application? 

 
ANALYSIS: Section 107.1 2015 International Building Code (Submittal Documents) states that the 
construction documents shall be prepared by a registered design professional where required by the 
statutes of the jurisdiction in which the project is to be constructed. This Section also states that the 
building official may require that submittal documents be prepared and designed by architects or 
engineers licensed by the state even when not otherwise required by state law. 

 
Architects and Engineers may not be necessary for building projects affecting single family detached 
homes, garages, sheds or similar minor structures. However, more complicated buildings deal with code 
issues such as exiting, fire rated assemblies, construction types, accessibility, non-prescriptive structural 
designs, and other issues which are not of common knowledge or easily understood or designed by 
persons which are not design professionals. Allowing these more complicated structures to be designed 
by novices adds additional responsibilities and liabilities to the City, its plan examiners, and inspectors. 

 
The City of Golden is a home rule city and is exempt from state requirements, as it relates to this issue. 
However, it would be prudent to at least comply with the minimum requirements of the state. Design 
professionals might also be additionally required when dealing with all R-1 and R-2 Occupancies, 
including 3 and 4-plex structures, and when dealing with R-3 town homes because of the unique and 
complicated code requirements associated with these structures. 

 
 

POLICY & PROCEDURE: An Architect or Engineer registered in the State of Colorado shall prepare, 
and affix his/her seal and signature to, the plans and specifications for the construction of all buildings 
except the following: 

 
(a) Detached one and two dwelling buildings (R-3) intended solely for the private use, 

occupancy, or resale, including accessory buildings commonly associated with the same, 
unless special considerations are necessary as determined by the building official; or 

(b) Farm buildings and buildings for the marketing, storage, or processing of farm products 
which do not exceed one story in height and have and occupant load of 10 or less; or 

(c) Minor additions, alterations, or repairs to the foregoing buildings that do not cause the 
complete building to exceed the applicable limitations herein set forth; or 

(d) Nonstructural alterations of any nature to any building if such alteration do not affect the 
life safety of the occupants of the building. 
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